Logo Koninklijke Harmoniekapel Delft

Einde van een prachtig tijdperk

gepubliceerd op 20 juni 2022

"Einde van een prachtig tijdperk" was de titel van de email die Erik kortgeleden aan onze voorzitter stuurde. Hierin kondigt hij aan dat de wegen van de KHD en die van Erik na 7 jaar onze dirigent te zijn geweest, gaan scheiden. We kijken met elkaar terug op een ontzettende mooie en muzikale tijd gevuld met tal van hoogtepunten! We bedanken Erik voor al zijn muzikaliteit en zijn vriendschap. De KHD wenst hem veel succes bij zijn terugkeer naar een voor hem vertrouwde club: Brass Band Schoonhoven.

Precies 7 jaar geleden werd Erik de dirigent van de Kapel. In deze tijd hebben we Erik leren kennen als een echte vakman, maar ook als een echt verenigingsmens. Een hele reeks van mooie concerten en grote projecten maakten we samen met Erik mee.

Aan Eriks afscheid houdt hij een heel dubbel gevoel over:

Ik realiseer me dat ik weg ga bij een prachtige, gezellige, supergezonde vereniging met een fantastische bezetting.

Ik zal iedereen echt gaan missen.

De kalender zegt mei 2015 en Erik wordt aangesteld als dirigent van onze vereniging. Een eerste concert laat niet lang op zich wachten en Erik maakt bijna direct zijn entree op een sfeervol concert op de Beestenmarkt in Delft. Ook later dat jaar in Hotel Westcord geven we een tof concert Incredible Variations!

In 2016 organiseerden we toch wel één van de hoogtepunten van onze tijd met Erik, misschien wel van onze vereniging: Queen Symphony Delft. Voor een uitverkochte TU Delft Aula speelden we samen met 100 zangers en zangeressen, solisten op viool, cello, harp, gitaar en piano de klanken van de legendarische band Queen, gegoten in een bombastische symfonie. Leo Blokhuis loodste het publiek door middel van een speciaal Queencollege door de avond. Het was een avond om nooit te vergeten!

De eerste concertreis volgde in hetzelfde jaar: KHD an Zeê. Met Zeeland als bestemming speelden we onder andere in de mooie Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

In het voorjaar van 2017 speelden we tijdens de toffe theater show Brel & Brass, waarbij we samenwerkten met Micheline van Hautem en bastrombonist Jos Jansen.

We speelden tijdens Koningsdag en deden mee met de concertreeks Blazen aan het Spui in een ontzettend sfeervol uitgelichte Nieuwe Kerk in Den Haag.

Daarna hadden we de eer om de Nieuwe Kerk in Delft te heropenen na een verbouwing.

De knallende afsluiter van 2017 was het concert Music at the Oscars. Het publiek kon genieten van alle muzikanten in gala outfits en prachtige filmmuziek van Godfather, James Bond, Out of Africa en Ben Hur.

In ons lustrumjaar met het thema Onbegrensd Genieten keren we terug naar een mooi blauw-geel versierd Hotel Westcord voor een concert.

We zijn druk bezig met de organisatie van een concertreis en we zwaaien onze achterban uit met Torupill Muusika bij Lijm & Cultuur in Delft. De sterren van de avond waren zonder twijfel onze gast-muzikanten die met een busje helemaal uit Estland kwamen rijden. Op bijzondere instrumenten zoals een Torupill (doedelzak) en Parmupill (mondharp) was het een uitstekende opmaat voor onze reis naar Estland en Letland!

Wist je dat een dirigent vooral zijn armen gebruikt bij het dirigeren? Met allerlei zwaai-bewegingen en handgebaren maakt hij duidelijk wat zijn muzikale intentie is voor het orkest. Erik bewees echter dat dit ook prima kan met twee "gebroken" armen. In de theatershow samen met de Wëreldbänd, die gevuld is met grappen en grollen van het komische gezelschap kan het publiek meermaals hartelijk lachen.

De KHD houdt nogal van grote en bijzondere projecten organiseren, iets waar Erik een aantrekkingskracht in voelde tot onze vereniging. In 2019 bewijzen we dit met ons project Delftse Meesters. We laten een speciaal muziekstuk componeren genaamd Lux Futura. Het stuk is geschreven voor en over Delft en geeft een blik op het verleden en op de toekomst van Delft.

De wereldpremière van Lux Futura vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Delft, waarbij we ook het stuk overhandigen aan de wethouder van cultuur.

Twee weken later klinkt onze muziek wederom in de "huiskamer van Delft". Dit keer voor een fantastisch Maestro concert, waarbij prominente Delftenaren de baton van Erik mochten overnemen om hun dirigeerskills aan Delft te tonen. Samen met o.a. de burgemeester van Delft in de vakkundige jury mocht Erik deze maestro's in spe beoordelen. Delftse Meesters mag zich zonder twijfel scharen in het lijstje hoogtepunten.

Aan het eind van 2019 maken wij ons op voor het concours in Veldhoven. Zonder het te weten zou dit voor ons het laatste concert voor de komende tijd gaan zijn. We piekten met ons orkest op het juiste moment en scoorden maar liefst 90 punten! Ook winnen we de Huub Kennisprijs voor het gebruik van geluidssamples in Lux Futura, door onze eigen leden opgenomen in de binnenstad van Delft.

In het volgende jaar gebeurde iets wat niemand had kunnen voorspellen. Een pandemie waarvan iedereen de effecten voelde. Zo ook het muziekleven. Ineens waren er Zoom sessies in plaats van repetities, moeten we thuis muziek inspelen in plaats van het live voor ons publiek te spelen. Erik liet zich ook in deze tijd niet kennen en hield het orkest scherp door middel van ritme challenges en muzikale quizzes. Het brede netwerk van Erik kwam ook ontzettend van pas. Meer dan eens beleefden we een toffe avond wanneer er een componist langskwam van één van de stukken die we eigenlijk op het programma hadden staan.

Tegen het eind van 2021 starten we voorzichtig en op de welbekende anderhalve meter afstand de repetities weer op. We spelen tijdens Open Monumentendag in Delft.

Op het moment van schrijven zitten we middenin het project Delftse Donderslag - Bij Heldere Hemel. Wederom een mooi groots en tof project met de KHD als initiatiefnemer. We brengen met dit project mensen en muziek samen van allerlei achtergronden door samen te werken met het cabaret duo Maartje & Kine en het Cultuurhuis Delft.

We speelden op een zonovergoten veld in de wijk Buitenhof een zelf geschreven wijklied Delfts Kruit. Op oet, darbuka, met solo's op sax, met rappers en zangeressen was het een muzikaal feestje.

Wauw, als je het zo allemaal bij elkaar leest, dan kun je niets anders concluderen dat we samen met Erik een ontzettend toffe tijd hebben mogen beleven als orkest. Met tal van muzikale hoogtepunten zoals hierboven beschreven. Zonder twijfel met een enorme bijdrage van Erik als onze artistiek leider.

Maar Erik was ook echt onderdeel van de club. Meermaals bleef hij tot laat na de repetitie borrelen. Erik stond ook altijd open voor weer eens één van onze gekke ideeën en de niet zo standaard concerten die we maar wat graag organiseren.

We sluiten dit hoofdstuk af als goede vrienden. We wensen Erik het allerbeste toe in zijn verdere muzikale activiteiten. We kijken uit naar zijn hernieuwde successen met onder andere zijn nieuwe thuis op de woensdagavond Brass Band Schoonhoven. En wie weet kruisen onze paden elkaar nog eens!

Erik, bedankt!

Volgend nieuwsbericht
Wij zoeken een dirigent
Vorig nieuwsbericht
Games in Concert
Contact

Hopstraat 45
2611 TB Delft

info@harmoniedelft.nl

Privacy beleid

Gratis de KHD sponsoren!

Social Media

@harmoniedelft


Repetities

Jong KHD
Woensdag 18.30-19.30 uur
Kapel
Woensdag 20.00-22.15 uur
Kleine Harmonie
Donderdag 20.00-22.00 uur

Stanislascollege
Krakeelpolderweg 1
2613 NV Delft